Tuesday, 25 June 2013 14:51

Παρουσιάστηκε ο Στέφενς στον ΠΑΟΚ (vid)

Newsroom

Απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» ερωτήματα έδωσε ο Ιβάν Σαββίδης, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προπονητή του ΠΑΟΚ, Χουμπ Στέφενς.

Τι είπε για τους στόχους της ομάδας, τον Ροναλντίνιο, τον Γκαρσία και τον Δώνη. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ολυμπίας» του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου με την παρουσία των Στέφενς, Βρύζα, Σαββίδη, Ζαγοράκη, Τσιστιακόφ, Μαυροφρύδη. Ο Ολλανδός τεχνικός υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε με τη νέα φανέλα της ομάδας.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης ο οποίος είπε για τον Στέφενς: «Θα θέλαμε να οδηγήσει την ομάδα ένας προπονητής που ξέρει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δε θα κρύψω ότι αναλύαμε πολύ καιρό αυτό το θέμα. Συζητούσαμε για πολλούς υποψηφίους, καταλήξαμε στον Στέφενς. Με μεγάλη μας χαρά τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όσο πιο θερμά γίνεται να δεχτείτε την επιλογή μας.

Υπάρχουν πολλοί στόχοι σε μικρό χρονικό διάστημα, να ετοιμάσει την ομάδα να κυνηγήσουμε τον τίτλο. Οι στόχοι είναι σοβαροί. Του χρόνου πρέπει να γίνουμε πρωταθλητές Ελλάδας. Υπό αυτές τις συνθήκες, συζητούσαμε για πολύ καιρό τον ερχομό του. Αυτός είναι ο βασικός στόχος ο οποίος δεν εξαιρεί και τη διεκδίκηση του Κυπέλλου. Το 2014 θα είναι η πολυ σοβαρή χρονιά για τον ΠΑΟΚ και ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.

 

Οι στόχοι μου ταιριάζουν με του ΠΑΟΚ. Αν κερδίζουμε κάθε μέρα, θα είμαστε και οι τελικοί νικητές. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δουλειά για να φτιάξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα καλό ρόστερ. Δεν θα μιλήσω τώρα για ονόματα. Εχουμε ένα καλό ρόστερ, θα ξεκινήσουμε με αυτό και μετά θα δούμε τι θα χρειαζόμαστε».

Χουμπ Στέφενς: «Οι στόχοι μου ταιριάζουν με του ΠΑΟΚ. Αν κερδίζουμε κάθε μέρα, θα είμαστε και οι τελικοί νικητές. Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δουλειά για να φτιάξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα καλό ρόστερ. Δεν θα μιλήσω τώρα για ονόματα. Εχουμε ένα καλό ρόστερ, θα ξεκινήσουμε με αυτό και μετά θα δούμε τι θα χρειαζόμαστε».

Ιβάν Σαββίδης: «Οι κανόνες μου είναι ότι αν δε μπορεί να πετύχει το πρωί το στόχο το βράδυ θα είναι σπίτι του. Εχει μελετήσει τον ΠΑΟΚ. Θέλω να του ευχηθώ να πετύχει αυτό το στόχο. Καλή τύχη στη δουλειά του και να καρποφορήσει. Θέλω να τον συγχαρώ γιατί στη ζωή του εμφανίστηκε να θέλει να πετυχαίνει υψηλούς στόχους. Και όλοι εμείς μαζί θα έχουμε το δικό μας μέρος σε αυτή τη διαδικασία».

Χουμπ Στέφενς: «Δεν θα επηρεαστούμε από την διαιτησία θα πάρουμε τον δρόμο μας. Οι διαιτητές είναι πάντα φίλοι μου θα μείνει έτσι. Πάντα έπαιρνα ρίσκο, δεν νομίζω πάντως ότι είναι μεγάλο το ρίσκο ότι ήρθα στην Ελλάδα γιατί έχω μεγάλη υποστήριξη από την διοίκηση και τους φιλάθλους. Νομίζω ότι θα δουλέψουμε καλά και με τον Τύπο.

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ που παρέχει τα πάντα. Ολοι μαζί θα το τραβήξουμε, δεν είναι μόνο οι παίκτες και ο προπονητής, όλοι είναι απαραίτητοι. Ηταν περισσότερα επιχειρήματα. Αλλά ξέρουν όλοι ότι κατάφερα επιτυχίες στα σωματεία μου. Ο ΠΑΟΚ είναι από τα σωματεία που επιβραβεύουν την εργασία. Οι φίλαθλοι μας υποστηρίζουν. Το γήπεδο μας πρέπει να γίνει ένα φρούριο. Ενα κάστρο απόρθητο για τους αντίπαλους. Οι φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ ταιριάζουν με τις δικές μου».

Σύνθημα νταμπλ από Σαββίδη και πρόταση σε Ροναλντίνιο!

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα. Αρχικά τόνισε: «Εγινε πολύ μεγάλη επένδυση και από τα 15 εκατομμύρια που μπήκαν πολλά έπρεπε να πάνε στα χρέη. Η δραστηριότητα του ΠΑΟΚ είναι να έχει πληρώσει σχεδόν 9 εκατομμύρια φόρους στο Δημόσιο και λίγο προσβάλλομαι όταν υπάρχει συζήτηση για μικρό μπάτζετ. Θα είναι τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται. Πέρα από αυτό, θα διαμορφώνουμε το μπάτζετ για τις επενδύσεις μας. Δεν έχουμε ορίσει που θα χτίσουμε τη βάση για τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα που βάζει υψηλόυς στόχους πρέπει να έχει και υποδομή. Δεν έχουμε πολύ καλές εγκαταστάσεις. Και εμείς ανησυχούσαμε πάρα πολύ. Την περίοδο των πλέι οφ, η φυσική κατάσταση των παικτών δεν τους επέτρεπε να παίξουν 90 λεπτά, γιατί κατά τη διάρκεια της χρονιάς δε μπορούσαν να κάνουν καλή αποθεραπεία. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ δυνατή επιρροή, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι αρκετή για να ξέρουμε πως θα χτίσουμε τη βάση. Δε θέλω να παραπονεθώ και να νομίζετε ότι είμαι αδύναμος».

Για το πως θα επενδύσει στον ΠΑΟΚ: «Μελετώ την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Θα έχουμε και ένα ξεχωριστό μπάτζετ για τη διατήρηση της υπάρχουσας υποδομής. Πρέπει να επενδύσουμε περίπου 20.000.000 ευρώ για το γήπεδο που ήδη υπάρχει. Εχουμε μελετήσει πολύ σοβαρά και δε θέλω να είμαι υπεύθυνος για κάποιες τραγωδίες. Θα επενδύσουμε στην ασφάλεια του γηπέδου, για να ενισχύσουμε το πλαίσιο του γηπέδου, να διορθώσουμε την υποδομή του γηπέδου. Εχουμε ξεκινήσει με τις καθημερινές συνθήκες των ποδοσφαιριστών που τώρα νομίζω είναι πολύ καλές. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Το δεύτερο μέρος είναι η ομάδα για να επιτύχουμε υψηλούς στόχους. Πιστεύω ότι και αυτό θα είναι σωστό και κατάλληλο. Αν ξοδέψουμε πολλά λεφτά για παίκτες δε θα μπορέσουμε να επενδύσουμε όπου θέλαμε. Αν ένα πολύ μεγάλο όνομα έρθει στον ΠΑΟΚ, θα κατέβει σε λίγους μήνες, λόγω έλλειψης σοβαρής υποδομής για τη στήριξη των παικτών. Η δουλειά μου είναι τώρα, ο κύριος στόχος, είναι το μέλλον του ΠΑΟΚ και η προοπτική, χωρίς να είναι εις βάρος των επενδύσεων.

Για αυτό το λόγο συμπάθησα τον Στέφενς. Γιατί χάρηκε που θέλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον της ομάδας. Σήμερα, έχω κάνει προσπάθειες, για να φέρω στη Θεσσαλονίκη ενδιαφέροντες παίκτες και έχετε ακούσει ότι είχα συζητήσεις με Μπερμπάτοφ, Ντρογκμπά, Ροναλντίνιο. Θα ήθελα τον Ροναλντίνιο, αλλά λένε γιατί να έρθουν στην Ελλάδα αφού έχετε το ποδόσφαιρο σας σε τέτοια κατάσταση. Δεν έχουμε καν καλά γήπεδα στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είνα πάρα πολλά και δε μπορούν να λυθούν μέσα σε ένα χρόνο μόνο. Ισως να ήταν και δικό μου λάθος, που μπορούσα να λύσω προβλήματα σε ένα χρόνο. Οι στόχοι είναι υψηλοί και μπορούμε να λύσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σήμερα όσο παράξενο και να ακούτε, ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τα λεφτά μου, μην τα μετράτε. Δε θα τα σπαταλήσω όλα μου τα λεφτά. Αυτό είπα και σε άλλους ιδιοκτήτες ομάδων. Σήμερα, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τα λεφτά μου, αλλά θέλω να γίνω πραγματικά επικεφαλής της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Δε μπορώ να κάνω λάθος. Μετά δε θα έχω ευκαιρία να το διορθώσω. Για αυτό πρέπει να κινούμαι προσεκτικά. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη».

Για τις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμη και στο πρόσωπό του μετά την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας: «Ανησύχησα όταν χάσαμε από τα Γιάννενα και έβγαινα από το γήπεδο. Οι φρουροί με παρακάλεσαν να βγω από άλλη πλευρά. Εγώ προσβλήθηκα. Αλλά όταν βγήκα από μπροστά, προέκυψαν πολλές ερωτήσεις. Γιατί οι φίλαθλοι συμπεριφέρονται έτσι; Και τι θα πάρουν αυτοί αν φτύσουν και πω εγώ ότι φεύγω; Μέσα από εσάς θα ήθελα να παρακαλέσω τους φιλάθλους, να ελέγξουν καλύτερα τα συναισθήματά τους».

Για τις βλέψεις του στον ΠΑΟΚ: «Θέλουμε να πάρουμε το ελληνικό πρωτάθλημα του χρόνου και για αυτό θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι καλύτερο για τις επιθυμίες μας. Μήπως νομίζετε ότι ο ΠΑΟΚ δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει μια ομάδα που θα κερδίσει τη Μπαρτσελόνα; Σας ρωτάω και εγώ. Ξέρετε αν σήμερα εμείς θα δίνουμε την εκτίμηση στον ΠΑΟΚ, στην ομάδα ότι δε θα κερδίσει τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσουμε. Από τη φύση μου κοιτάω μόνο τους υψηλούς στόχους. Γεμίζει την αδρεναλίνη μου αυτό το πράγμα. Στα προκριματικά μπορούμε να παίξουμε με τη Φενέρμπαχτσε ή με τη Ζενίτ.

Οταν βλέπω ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο υποστηρίζω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά όταν είδα πως λειτουργούσε η γερμανική μηχανή και πως αυτό το τέρας δεν άφησε καμία ελπίδα, ούτε στην Μπαρτσελόνα ούτε στη Ρεάλ, πίστευε κανείς σε αυτό το πράγμα πριν έξι μήνες; Κανείς δεν το πίστευε. Ομως οι Γερμανοί κατάφεραν να δείξουν ότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι δευτερεύουσες ομάδες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οταν κερδίσαμε το EURO, κερδίσαμε καλύτερες ομάδες. Η δική μας δουλειά είναι να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει μόνο αυτό, αλλά πάμε βήμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Για τα χρέη: «Ξέρετε, η Ελλάδα είναι η χώρα μου. Είναι δύσκολο για μένα να λέω κάτι εναντίον της οικογένειάς μου και επομένως και της χώρας μου. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα. Τους λέω, πάρτε χρήματα και αφήστε ήσυχο τον ΠΑΟΚ. θα παίρνετε εσείς τους φόρους και θα έχουμε ξεκάθαρες σχέσεις. Όμως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δυσκολίες. Μου λένε γιατί θέλουν να διαγράψουν τις προσαυξήσεις. Γιατί δε θα πάρουν τίποτε. Από την ΑΕΚ τι μπορούν να πάρουν; Εγώ πρότεινα δυο λύσεις: ο ΠΑΟΚ έχει χρέη που εμφανίστηκαν πριν από δέκα χρόνια. Σε αυτά τα χρέη βάλατε πρόστιμα και προσαυξήσεις και βγάλατε ένα μεγάλο χρέος. Το πρωτογενές χρέος είναι 11 εκατομμύρια ευρώ: τρεις λύσεις υπάρχουν: 1. Πληρώνουμε τα χρήματα και δεν ανησυχείτε για τίποτε. 2. Δεν πληρώνουμε. Τι θα κάνετε; Θα μας χρεωκοπήσετε; Κάντε το. Η 3η λύση είναι για μένα και καταλαβαίνοντας την κρίση στην Ελλάδα το πρωί έχετε 11,5 εκατομμύρια ευρώ και τελειώνουμε. Γιατί δεν το κάνουν; Αν μας χρεωκοπήσουν, δεν παίρνουν ούτε 11, δηλαδή την πρώτη χρονιά το κράτος θα χάσει πραγματικά λεφτά συν τα άλλα χρηματα που πληρώνουμε κάθε χρόνο. Θα χάσει 27 εκατομμύρια ευρώ την πρώτη χρονιά. Εγώ τους λέω πάρτε τα 11,5 εκατομμύρια και εγγυώμαι κάθε χρόνο άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ ως φόρους. Αυτό το χρόνο, έχουμε αποσβέσει 5.3 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η δική μου άποψη είναι: το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ αλλά και κάθε εταιρεία να πληρώνει τους φόρους. Υπάρχουν προβλήματα με τους πιστωτές. Ο Σαμαράς είπε ότι θα το λύσει και εγώ πιστεύω ότι για έξι μήνες δεν θα δώσουν την λύση. Θα μπορούσαν να τα είχαν πάρει ήδη τα χρήματα. Αν δεν ακουστώ τι θα γίνει;».

Για το θέμα της κατάλληλης προετοιμασίας και την πρόταση στον Ροναλντίνιο: «Εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό. Αλλά και αυτός δεν μας κέρδισε. Άρα με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Όλα τα άλλα θα τα δείξει η ζωή. Όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκτήσει ένα κύρος εμείς θα φέρουμε και τους παίκτες που θέλουμε.Θέλω να σας αποκαλύψω ένα μυστικό. Κατέθεσα πρόταση 6,5 εκ. ευρώ στον Ροναλτίνιο να έρθει στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν ήθελε να συζητήσει καθόλου. Αλλά θα έρθει μια μέρα που θα θέλουν να παίξουν για τον ΠΑΟΚ. Εμείς θέλουμε να το πετύχουμε και αυτό».

Για τη σχέση του με τους διαιτητές: «Είμαι απλά ένας μεγαλομέτοχος και επενδύω τα χρήματα μου στην ομάδα. Κάποιος αγοράζει κτίρια, κάποιος καράβια, κάποιος επενδύει στο ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να περιμένετε να πάρετε παρόμοιες απαντήσεις. Αυτός (σ.σ. ο Στέφενς) ξέρει καλύτερα. Εγώ δεν έχω δει διαιτητή από κοντά και δεν επιθυμώ να το κάνω. Δε θέλω να γίνω φίλος τους, αλλά όχι και εχθρός τους. Πρέπει να κάνει τη δουλειά του σωστά. Αν δεν μπορεί ας μην βγαίνει. Κανένας διαιτητής δεν μπορεί να πει ότι είχε επαφές με τον Σαββίδη. Εμείς κερδίσαμε ένα πρωτάθλημα, αυτό των κόκκινων καρτών. Έχω συνηθίσει σε αυτά».

Για τον Γιώργο Δώνη: «Τον Δώνη τον έκανε πρόσληψη ο κ. Βρύζας. Ρωτήστε αυτόν. Εγώ σαν μεγαλομέτοχος της ομάδας έπρεπε να τους απολύσω όλους και να ξανακάνω προσλήψεις. Να τους τεστάρω, να δω αν μου ταιριάζουν και μετά να συνεχίσω να δουλεύω. Λειτούργησα όχι σαν μεγαλομέτοχος, αλλά ως άνθρωπος. Του είπα κύριε Βρύζα, σου δίνω ένα χρόνο, δείξε ότι μπορείς να δουλεύεις. Δεν ήταν σωστή η επιλογή. Πήρε προπονητή τη στιγμή που ήξερε ότι θα ερχόμουν στην ομάδα. Το έκανε μόνος του, αλλά σέβομαι την επιλογη του. Είχα πει στον Δώνη, δεν ξέρω τι γράφει το συμβόλαιο σας, αλλά θέλω να καταλάβετε την θέση μου. Το ίδιο είπα και στον Στέφενς: εγώ προσλαμβάνω για κάποιον συγκεκριμένο στόχο. Στον Δώνη έλεγα ότι ναι δε θα πάρουμε πρωτάθλημα, αλλά θα πάρουμε το κύπελλο. Μου είπε ότι θα παίρναμε το κύπελλο. Του είπαμε ότι αν το χάσουμε θα σε απολύσω και συμφώνησε. Τι πρόβλημα υπάρχει; Μια ώρα συνολικά έχω μιλήσει με τον Δώνη όλη τη χρονιά. Εσείς πιστεύετε ότι όλη τη μέρα ασχολούμαι με τον ΠΑΟΚ; Έκανε ακατανόητα πράγματα για παίκτες. Δεν του επέβαλα την άποψή μου, αλλά τον κάλεσα και του είπα, δεν μπορεί να κάνει λάθος όλος ο κόσμος και εσύ να έχεις δίκιο. Αν γίνεται μην τους προκαλείς. Η κατάσταση δεν ήταν σταθερή και στο "Μακεδονία Παλλάς" ο Δώνης ήρθε με τον δικηγόρο του. Ήταν έκπληξη αυτό! Για μένα δουλεύουν 17.000 άνθρωποι. Κανένας δεν μπορεί να έρθει με τον δικηγόρο. Δεν είχαμε δικαστήριο. Εγώ κάλεσα τον προπονητή για να συζητήσουμε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην ομάδα. Είχα υπομονή, μιλούσα με την δικηγόρο του, και προσπαθούσε να με βάλει στη γωνία στο ίδιο το γραφείο μου. Υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει να δουλεύει στον ΠΑΟΚ ακόμη και αν κέρδιζε το κύπελλο; Αυτός κατηγορούσε τον κόσμο ότι έβριζαν την μητέρα του. Τι να κάνω; Δεν είμαι ψυχοθεραπευτής».

Θέλω να κάνω τον Δώνη να ζητήσει συγνώμη και στον ΠΑΟΚ και στους φιλάθλους, δεν είναι για τα λεφτά. Και για τον Γκαρσία του είπα ότι εγώ βάζω τα λεφτά μου αλλά ήθελε να φύγει. Με έκανε να ζητήσω συγνώμη από τον Γκαρσία για να γυρίσει πίσω. Για καταλάβετε τη μεθοδολογία μου. Αν ο Δώνης απειλήθηκε από κάποιον και αυτός ο κάποιος είναι μέλος της ομάδας μας θα απολυθεί. Δε θα ανεχτούμε τέτοια πράγματα όσο είμαι εδώ. Προσβλήθηκα όταν διάβαζα στις εφημερίδες, ότι Ελληνες με ρώσικη προφορά, έκαψαν γραβάτες. Τι νόημα θα είχε; Είναι βλακείες αυτά. Οσο θα ζω στη Θεσσαλονίκη και θα έχω σχέση με τον ΠΑΟΚ, τόσο θα υπάρχει η έννοια για τους Ελληνες με ρώσικη προφορά... Δε θέλω παρόμοιες βλακείες να επηρεάζουν τις σχέσεις μας και στο μέλλον. Ο προπονητής κάθε μέρα που είναι στην ομάδα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να είναι και η τελευταία. Αυτή είναι η μοίρα του προπονητή. Δεν πέτυχες το στόχο σου; Φεύγεις. Οτι πρέπει να πληρώσουμε θα το πληρώσουμε, αλλά αυτός πρέπει να μας ζητήσει συγνώμη.

Θα σας πω πως απέλυσα έναν προπονητή. Εβγαλα τα κλειδιά από τη τσέπη μου, τα ακούμπησα στο γραφείο και του είπα να πάρει όσα λεφτά νομίζει για να φύγει από την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ μεγάλη ομάδα για τον Δώνη. Δεν ήταν κακός άνθρωπος αλλά ο ΠΑΟΚ έπρεπε να έχει άλλο προπονητή. Ο Στέφενς είναι ένας μεγάλος προπονητής. Δε θέλω να μιλήσω πολύ για αυτό θέμα. Μίλησα με πολλούς προπονητές για τον ΠΑΟΚ. Είμαστε ομάδα που πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι. Ο Δώνης έπαιρνε το μισθό του κάθε μήνα και κάποια εξτρά. Η δικηγόρος του μου έλεγε ότι τον τιμώρησα. Της είπα πως ναι. Πως τιμωρούν τους παίκτες για κόκκινη κάρτα και όχι τον προπονητή; Είναι ένα θέμα για τον κ. Βρύζα. Είναι δυσάρεστο να φεύγει ο προπονητής και να πηγαίνει στα δικαστήρια. Δε θα επιτρέψω να γίνει ξανά αυτό. Ολα τα χρέη στα φυσικά πρόσωπα, πάνω από 5.000.000 τα έχουμε πληρώσει. Είναι πολλά τα λεφτά. Τι νομίζετε ότι βγάζεις 50 ευρώ και δίνεις;».

Για τους στόχους του: «Η βαθιά μου φιλοσοφία μου δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνω πολλά πράγματα. Αν δε βάζω στόχους τότε δε θα λύσουμε τα προβλήματα. Θέλω και το Κύπελλο και το πρωτάθλημα να είναι στο Μακεδονία Παλάς και με τον καιρό και το Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον καιρό όμως, μπορεί να έχω και άλλο ξενοδοχείο για να βάλω το Κύπελλο. Αν δεν το κάνω θα είναι έγκλημα να θέλω να κερδίσει ο ΠΑΟΚ το Τσάμπιονς Λιγκ; Αν δε με συγχωρέσουν οι φίλαθλοι θα το δεχτώ.

Αλλά δε μπορώ να μη βάζω στόχους. Και στις επιχειρήσεις μου είμαι έτσι. Πολλές φορές μου λένε ότι δε μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Αν την προηγούμενη χρονιά, είχαμε χάσει παλεύοντας για το Κύπελλο και άλλα παιχνίδια, είναι ποδόσφαιρο δε μπορείς μόνο να κερδίζεις, εδώ μόνο ο Μαρινάκης έχει νίκες, αλλά χάσαμε άδοξα. Δεν παλέψαμε. Δε θέλω να με κατηγορήσουν ότι βάζω ένα τόσο μεγάλο στόχο. Πήραμε τον Στέφενς, θα χτίσει την ομάδα και θα βάλει στόχους. Το 1941 στον Στάλιν, είπαν ότι θα χάσει το πόλεμο. Αυτός ο στρατηγός που έιπε ότι θα χάσουν, είπε ο Στάλιν να εξαφανιστεί. Ο Στάλιν είπε ότι στο γραφείο του θα μπαίνουν μόνο αυτοί που πιστεύουν ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Αν υπάρχει πανικός θα χάνουμε συνέχεια. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι στην ομάδα, ότι αυτός που έχει σήμερα το κύπελλο του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι πολύ καλύτερος από εμάς, αλλά καλύτερα προετοιμασμένος».


Για το πως προετοιμάζεται ο ΠΑΟΚ: «Δεν φοβόμαστε. Τα δικά μας λεφτά μυρίζουν όπως και τα δικά τους. Θέλουμε να προετοιμάσουμε σωστά την ομάδα και να πετύχουμε. Και ας με κατηγορούν ότι βάζω υψηλούς στόχους. Λειπάμε που δεν κάναμε τίποτα την προηγούμενη χρονιά. Δεν έχουμε κάνει τίποτα και συγνώμη. Καναμε μελέτη για τη φυσική κατάσταση των παικτών. Επενδύσαμε σε ένα πρόγραμμα που μας βοηθάεί πολυ να αναλύουμε καθημερινά τη φυσική κατάσταση των παικτών. Ηταν μεγάλη έκπληξη για μένα. Ισως να έπαθα και λίγο σοκ. Εμείς έχουμε κάνει μία ανάλυση, για να δούμε όλες τις ομάδες που παίξαμε στο γήπεδο μας. Οι δικοί μας παίκτες είχαν τη χειρότερη φυσική κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, γράφουν ότι ο καθένας στην Ελλάδα πρέπει να έχει τη δική του εφημερίδα που πρέπει να γράφει μόνο τα καλά για αυτόν».

Για τις φήμες που υπάρχουν για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και τη δική του προτεραιότητα: «Είπα στον Σαμαρά ότι θέλω να αγοράσω τον Λιμένα Θεσσαλονίκης. Είμαι έτοιμος να υπογράψω μια συμφωνία, ότι θα πληρώσω 50.000.000 ευρώ παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο. Αλλά φοβούνται να το ελέγξουν, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Το ίδιο με το προπονητικό κέντρο, Μας λένε είμαστε έτοιμοι και ξαφνικά αρχίζουν διαπραγματεύσεις. Βάλτε τους όρους σας και εμείς θα πάμε το θέμα παρακάτω. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετράει τα λεφτά που υπάρχουν στην τσέπη μου. Προτεραιότητά μου είναι να βρούμε το χώρο για το νέο προπονητικό μας κέντρο».

Για την φιλοσοφία του: «Πάντα μου φαινόταν ότι μιλάω καθαρά. Μια κατανοητή γλώσσα για όλους. Εχω πολύ καθαρή φιλοσοφία. Δεν είχαμε την ομάδα, που ήθελε να διεκδικήσει πολύ υψηλούς στόχους. Ομάδα που να πάλευε. Εμείς χάναμε και ήμασταν σαν παιδάκια. Μπορεί καμια φορά να πετύχουμε το στόχο αλλά στη δική μας περίπτωση, αυτό απέτυχε. Υπάρχουν νίκες στο άθλημα υπάρχουν και αποτυχίες. Αν παλέψουμε και χάνουμε από έναν πιο ισχυρό αντίπαλο δε θα απολύσουμε κανέναν. Αν όμως θα βγαίνουμε στο γήπεδο και θα μας νικάνε συνέχεια χωρίς να παλεύουμε δε θα χρειαζόμαστε τέτοιους προπονητές. Αυτή είναι η θέση μου».

Για τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ που θέλει να διορθώσει: «Κι άλλες ομάδες αλλάζουν προπονητές και νομίζετε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τη Τσέλσι; Πάντα νόμιζα ότι εγώ απέλυσα τους περισσότερους προπονητές. Αν αποτύχω εγώ θα ζητήσω συγνωμη και θα το παραδεχτώ. Θα λύσω όμως κάποιες υποθέσεις. Ηρθα και κατάλαβα ότι πραγματικά, αν δεν ερχόμουν εγώ ο ΠΑΟΚ θα ήταν εκεί που είναι η ΑΕΚ τώρα. Μέσα σε αυτό το χρόνο δεν κατάφερα κάτι. Δεν είμαι Θεός. Εχουμε τα αδύναμα σημεία μας. Θέλω να τα διορθώσω αυτά. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα διορθωθούν όλα. Εχω όμως ένα στόχο. Ξέρω που βρίσκεται το κύπελλο και θέλω να το κατακτήσω. Αυτό το κέφι, την αρρώστια για το ποδόσφαιρο δε θα μπορέσει να μου πει κανένας ότι δε μπορώ να πετύχω κάτι. Οταν ανέλαβα την αποκατάσταση της πρώτης μου επιχείρησης, εναντίον μου ήταν πέντε ισχυρότερες πολυεθνικές εταιρίες».


Για τον Πάμπλο Γκαρσία: «Κανείς παίκτης δεν μπορεί να είναι πάνω από την ομάδα. Εμείς θα βοηθήσουμε τον Στέφενς να πετύχει τους στόχους του. Αν μου πει ότι δε θέλω τον Γκαρσία, δεν θα του δώσω οδηγίες, αλλά θα σεβαστώ την απόφαση του. Εγώ τους είπα τότε ότι ο Γκαρσία πρέπει να περιμένει να τα βρούμε και να καθορίσουμε τι θα κάνουμε στο μέλλον. Μου είπαν ότι ο Γκαρσία δεν ήθελε να μιλήσει μαζί μου. Έμαθα όμως ότι δεν είχε πει αυτό ο Γκαρσία. Τον κάλεσα στο "Μακεδονία Παλλάς" και αυτός έλεγε ότι ήθελε να μιλήσει μαζί μου τότε. Τον ρώτησα αν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο και μου είπε ναι και πως θα συμφωνήσει με την απόφαση του προπονητή αν κρίνει αυτός πως δεν είναι έτοιμος να παίξει ποδόσφαιρο. Είναι αποφασισμένος να παίξει ποδόσφαιρο και να πείσει τον προπονητή του. Του έδωσα αυτή τη δυνατότητα να το αποδείξει. Και αν έρθει ο καινούργιος προπονητής και σου πει ότι δε μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο θα καταλάβω τον προπονητή. Του είπα είσαι έτοιμος να μείνεις στην ομάδα. Αυτός μου είπε ότι θα τον στηρίζω. Αυτή είναι η θέση μου. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου επικεφαλής της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Δυστυχώς ακόμα δε με παίρνει έτσι η οικογένεια του ΠΑΟΚ, αλλά ελπίζω να έρθει μία μέρα που θα αλλάξουν τα πράγματα. Εγώ είπα ότι έχω βαθιά φιλοσοφία και νοημοσύνη. Είπα ότι ο ΠΑΟΚ σήμερα έχει ανάγκη τα λεφτά μου και αυτό δε με προσβάλλει. Θέλω να με θέλει και αύριο ο ΠΑΟΚ. Πρέπει να το κερδίσω αυτό το δικαίωμα, όταν ο ΠΑΟΚ θα μου πει ότι χρειαζόμαστε τις πράξεις και τα αισθήματα του Σαββίδη».

Για το έργο των Ζαγοράκη-Βρύζα στον ΠΑΟΚ: «Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας του ότι δεν είχε βασικό ιδιοκτήτη. Θέλω να σας πω ένα άλλο μυστικό, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ πρέπει να ευχαριστήσουν τον Ζαγοράκη και τον Βρύζα, γιατί σήκωσαν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δεν πείστηκα ποτέ ότι έκλεψαν λεφτά από τον ΠΑΟΚ και αυτοί με έπεισαν να έρθω στον ΠΑΟΚ. Αυτοί μου είπαν ότι αν δεν έρθω στον ΠΑΟΚ τώρα, ο ΠΑΟΚ θα καταστραφεί. Σέβομαι τους ανθρώπους που με πήραν από το χέρι και με έφεραν στον ΠΑΟΚ. Αν έπαιξαν καλά το ποδόσφαιρο και δεν έγιναν και καλοί μάνατζερ, δεν φταίνε γι' αυτό. Ο Ζαγοράκης μου είπε ότι φορούσε βερμούδα όταν τον κάλεσαν να αναλάβει πρόεδρος στην ομάδα. Το ότι δεν του βγήκε τίποτε δε σημαίνει ότι έκαναν έγκλημα. Αν καταφέρουν να με βοηθήσουν είναι καλό αν όχι θα τους κρατήσω δίπλα μου. Δεν έκαναν ζημιά στον ΠΑΟΚ. Αν τα είχαν κάνει σωστά πριν από χρόνια δεν θα ήμουν εγώ εδώ... Όλους θα τους σέβομαι και θέλω να δημιουργήσω μια λέσχη πρώην μετόχων της ΠΑΕ. Πιστεύω ότι δεν ήθελαν να κάνουν ζημιά στην ομάδα. Δεν μπορείς να κόψεις τον εαυτό σου από την ιστορία του ΠΑΟΚ και να νομίσεις ότι το παρελθόν είναι παρελθόν. Ο ΠΑΟΚ υπήρχε πριν από μένα και υποστήριζα την ομάδα ακόμη και όταν στην ΕΣΣΔ δεν μας άφηναν να φύγουμε από το εξωτερικό. Με ενδιέφερε μόνο ο ΠΑΟΚ και ίσως ίσως να έπαιρνα την ΑΕΚ. Αλλά νιώθω ότι πάντα ήμουν ΠΑΟΚ. Και οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου δε θα με αφήσουν να κάνω λάθος».

Media